Nieuws

In het water ontdekken over water: het Waadpad en het Waterlaboratorium

Publicatiedatum: 21 april 2021

Met speciale waadschoenen aan een waterparcours van een paar honderd meter betreden, experimenten uitvoeren, watermonsters nemen en deze uiteindelijk onder een echte microscoop bestuderen in het waterlaboratorium. Bijna is het mogelijk! Het Waadpad wordt op 28 april officieel geopend door zes leden van Jeugdnatuurwacht De Populier Sint-Oedenrode. Samen met kunstenares en ontwerper Sannah Belzer gaan zij al wadend door het water op onderzoek uit. Waterkwaliteitsprofessor Mike Lurling van Wageningen University & Research wacht hen op bij de Brabantse dwarsdeelschuur van Kinderboerderij Kienehoeve, waar ze in het daar gevestigde waterlaboratorium onderzoeken wat er onderweg allemaal is verzameld. Wat een avontuur! 

Het waadpad is een unieke ontdek- en verwonderroute die dwars door Streekpark Kienehoef loopt. De route begint bij De Helden van Kien en eindigt bij de Brabantse dwarsdeelschuur van Kinderboederij Kienehoeve. Al wadend door het water komt de ‘wader’ langs een zuiveringsmoeras en worden een vijver en een watermoestuin doorkruist. Aan de route liggen verschillende educatieve stations en met grote oranje kijkers kan onder water worden gekeken. Iedere bezoeker krijg een rugzak mee in de vorm van een boei, met daarin handige onderzoeksmaterialen. Het waterpad eindigt in een heus waterlaboratorium: een onderzoekslab waar proefjes gedaan kunnen worden en de genomen watermonsters aan nadere inspectie onderworpen worden met behulp van een echte microscoop. Op 28 april gebeurt dit onder leiding van Mike Lurling.

Beleefkunstwerk

Het Waadpad is een permanent beleefkunstwerk. Kunstenares Sannah Belzer laat de bezoeker de schoonheid en kwetsbaarheid van het bekenlandschap met alle zintuigen ervaren. Zij ontwierp het waadpad als een voettocht door natuur en water voor wandelaars van alle leeftijden.

Waterschoentjes

Het waadpad dat recentelijk is aangelegd in en rondom de vijvers van Streekpark Kienehoef is een echte attractie. In totaal is het parcours een paar honderd meter lang. Bij de start krijgen bezoekers waterschoentjes aan en opdrachten mee. Aan de hand van die opdrachten onderzoeken de deelnemers water, planten en dieren. Het waadpad is voor kinderen én ouders een leerzame en avontuurlijke ontdekkingstocht.

Helaas vindt de opening op 28 april zonder publiek plaats, maar Omroep Meierij legt alles vast. Die beelden zijn later terug te zien op de website van Brabantse Beken. Meer informatie over het waadpad en het waterlaboratorium is hier te vinden.

Wanneer het waadpad en het waterlaboratorium precies voor het publiek toegankelijk zijn, hangt af van de coronamaatregelen van het RIVM.