Nieuws

In Memoriam Dick Veen

Publicatiedatum: 04 april 2023

 

Op 3 april bereikte ons het droevige bericht van het overlijden van Dick Veen.

Dick, een zeer ervaren gebiedsontwikkelaar, was vanaf het eerste uur betrokken bij Mozaïek Dommelvallei en vele jaren lid van de Initiatiefgroep. Dick had de passie, de gedrevenheid, de overtuigingskracht en het heldere betoog dat mensen aanzette tot ‘gewoon doen’. Zijn sociale intelligentie en communicatieve vaardigheden waren van meerwaarde.

Dick was sterk betrokken bij de gesprekken en bijeenkomsten met initiatiefnemers, gemeenten, regio en provincie. Natuur en biodiversiteit vond Dick erg belangrijk, maar bovenal was zijn boodschap steevast om mensen met argumenten in beweging te krijgen, te betrekken en te verbinden. Dick zei dan ‘ben je enthousiast, doe dan (ook) mee!’.

Dick was als gebiedsontwikkelaar en projectleider namens de gemeente Heusden trots op de resultaten voor Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Ook was hij de trotse regisseur van het bidbook Van Gogh Nationaal Park (VGNP) dat in 2016 leidde tot een 8e plaats in de landelijke verkiezing ‘Nationale Parken van Wereldklasse’ dat door het Ministerie van Economische Zaken was uitgeschreven.

Al bij de start van Mozaïek Dommelvallei had Dick een droom. Hij wilde ‘zijn GOL’ via het Nationale landschap Het Groene Woud verbinden met de Belgische Kempen. Een droom die misschien wel via Mozaïek Dommelvallei tot stand zou kunnen komen. ‘Toeval of niet’ – bij Mozaïek Dommelvallei zeggen we dan ‘het valt je toe’ – anno 2023 is er een projectinitiatief ‘Visie Ontwikkeling Zuid-Willemsvaart’, een gebiedsontwikkeling in Vlaanderen en Noord-Brabant van Maastricht tot aan ’s-Hertogenbosch.

Wij zijn Dick bijzonder dankbaar en zullen indachtig zijn geestdrift, passie en inspiratie de ‘beweging’ Mozaïek Dommelvallei voortzetten. Wij wensen Dick zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen kracht.

Sint-Oedenrode, 3 april 2023

Initiatief- en Stuurgroep Mozaïek Dommelvallei