Nieuws

Open de Dommeltrommel: laat je meevoeren op het Verwonderpad

Publicatiedatum: 21 april 2021

Open de Dommeltrommel, ga op zoek naar de Dommel en verwonder je! Dat is in het kort het Verwonderpad van kunstenaarscollectief Satellietgroep, dat tijdens het Landschapslaboratorium Brabantse Beken op 28 april wordt gepresenteerd. Het Verwonderpad volgt de wonderlijke regenrivier en gaat op tijdreis door het Dommeldal. Je ontmoet verschillende soorten water en grondstoffen die worden gekleurd door de tijd en de verhalen van mensen. De Dommeltrommel biedt een aantal aanknopingspunten en nodigt iedereen uit om ‘m aan te vullen en de inhoud met anderen te delen. 

De kunstenaars van Satellietgroep dompelden zich onder in het water, de ondergrond van de Dommel en in de geschiedenis en cultuur van Sint-Oedenrode om tot het Verwonderpad te komen, dat het narratief van het Dommeldal vertelt. Ze benaderden het Dommeldal als een spiegel van de wijze waarop we ons door de tijdn heen verhouden tot het landschap en veranderende maatschappelijke opgaven. De enige constante factor hierin lijkt de stromende Dommel zelf. Satellietgroep haalde een schat aan inzichten op door verhalen, geschiedenis en wetenschap op zich in te laten werken. Ze stelden de Dommeltrommel samen om zelf het watersysteem in het bekenlandschap te ervaren.

Water stroomt omhoog

Satellietgroep (Den Haag, 2006) richt zich op artistiek veldonderzoek naar zee, (kust)landschappen, klimaat en de invloed van de mens op de leefomgeving. Ze verkenden de Dommel op uitnodiging van Waterschap De Dommel en Kunstloc Brabant. Onder het motto ‘water stroomt omhoog’ en geleid door de verhalen van verschillende (lokale) ervaringsdeskundigen tot en met wetenschappers is het team van Satellietgroep op veldwerk gegaan om te ontdekken welke perspectieven de Dommel biedt.  Met deze ervaringen en verschillende ingrediënten hebben ze een Dommeltrommel samengesteld. Deze Dommeltrommel nodigt je uit om zelf op zoek te gaan naar de Dommel.

Dommeltrommel op reis

Op 28 april gaan Dirk Sijmons en Anne van Kuijk met de eerste Dommeltrommel op pad langs de Dommel. Dit wordt gefilmd en dit komt later die middag terug tijdens de live-uitzending. Daarna gaan de Dommeltrommels tot 6 oktober 2021 reizen van individu naar individu.