Ambassadeur Floris Alkemade

Nederland kent één Rijksbouwmeester. Dat is architect Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode. Tot onze vreugde profileert Alkemade zich vanuit zijn functie nadrukkelijk als ambassadeur van Mozaïek Dommelvallei en maakt hij tevens deel uit van de Initiatiefgroep. Hij bestudeert ons gebied vanuit de waterstructuur. 

Filmpjes

Voor Mozaïek Dommelvallei werden meerdere filmpjes gemaakt waarin Floris Alkemade aan het woord komt:

Op 23 april 2020 werd Floris Alkemade geïnterviewd in het programma De Balie Live over de ruimtelijke inrichting van Nederland en zijn boek 'De toekomst van Nederland'Kijk het interview hier terug.

Artikel

Alkemade werd uitgebreid geïnterviewd voor FRITS, dé glopinie voor Brainportregio Eindhoven (editie feb-mrt 2018) over onder meer de waterstructuur van Brabant en de verbindende kracht van de Dommel. Hieronder vind je een deel van het interview. Het volledige verhaal van Alkemade is hier als pdf te downloaden.

“Brabant interesseert me vanwege de kracht en dynamiek die er uit naar voren komt. Die heb ik bestudeerd bij de Architectuur Biënnale in 2014. Voor die BrabantStad-studie hebben we bekeken hoe Brabant werkt; dat vreemde weefsel van te grote dorpen en te kleine steden. Meestal kijk je bij dat soort studies naar de verkeersinfrastructuur. Wij hebben het omgekeerd en hebben het bekeken vanuit de waterstructuur. Op de vroegste kaarten zie je dat ieder gehucht of dorp op een soort zandruggetje langs het water ligt. Dus om de structuur van Brabant te begrijpen, moet je de structuur van het water doorgronden.” Het resultaat is gepresenteerd op een wandtapijt van twaalf bij vier meter, gemaakt in het Tilburgse Textielatelier, en hangt in de lobby van het Provinciehuis. Uit die studie kwam een mooi burgerinitiatief voort: Mozaïek Dommelvallei, dat op het punt staat allerlei projecten te realiseren. De Dommel -die nota bene in de achtertuin van Alkemade stroomt- vormde de verbindende factor. „Deze manier van gebiedsontwikkeling heeft  toekomst en voegt een andere vorm van intelligentie toe aan de ruimtelijke planning.”